Skuteczne ozonowanie warzyw

Zdrowa i zbilansowana dieta zakłada spożywanie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia. Są to produkty spożywcze, które są głównym źródłem witamin i minerałów, dlatego tak ważne jest ich spożywanie. Jednakże muszą one być czyste od zanieczyszczeń i wszelkich szkodliwych substancji. Z tym warunkiem jest już większy problem, ponieważ wielu producentów stosuje do uprawy roślin pestycydy i przeróżne szkodliwe środki.

Jak się ozonuje warzywa i owoce?

ozonowanie warzyw i owocówW ostatnim czasie jest głośno o odkażaniu pomieszczeń, wszelkich powierzchni, z których najczęściej korzystamy oraz dłoni, na których znajduje się najwięcej bakterii. Jednakże szkodliwe substancje i wirusy mogą się też znajdować na lub w żywności. O ile z mąki czy kaszy ciężko jest skutecznie je usunąć, to już z warzyw i owoców znacznie łatwiej. Niektóre substancje takie jak na przykład pestycydy stosowane przy uprawie roślin, wnikają w głąb produktów spożywczych, zatem ni wystarczy ich umyć bieżącą wodą, aby się ich pozbyć. Tu najskuteczniejsze okazuje się ozonowanie warzyw i owoców, które może każdy z nas wykonać w domu. Wystarczy zakupić profesjonalny generator ozonu, który dostaniemy w wielu sklepach ze sprzętem gospodarstwa domowego już za około czterysta – pięćset złotych. Takie urządzenie z powodzeniem wystarczy do domowego użytku. Przede wszystkim można je wykorzystywać na wiele sposobów, czyli do ozonowania pomieszczeń, wody pitnej czy żywności. Większość modeli posiada w zestawie specjalną silikonową rurkę i kulkę z pumeksu, które służą do ozonowania wszelkich produktów spożywczych i wody. Ozon jest silnym utleniaczem, który jest szkodliwy dla człowieka, dlatego też korzystając z niego, trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jeżeli ozonujemy pomieszczenia, to trzeba je opuścić na czas dezynfekcji, a kiedy chcemy ozonować żywność, to należy ją włożyć do szklanej lub plastikowej miski i zalać bieżącą wodą. Do takiego pojemnika wkłada się końcówkę z rurkę podłączoną do ozonatora i włącza urządzenie na określony czas.

W taki sposób można ozonować każdy rodzaj warzyw i owoców, mięso czy jajka. Należy t tym momencie zaznaczyć, że ozonowanie wody czy produktów spożywczych w wodzie, nie wymaga opuszczania pomieszczenia, ponieważ gaz nie wychodzi poza barierę tafli wody. Jest to jedna, jak nie jedyna skuteczna i szybka metoda na pozbycie się z produktów spożywczych pestycydów, antybiotyków, pleśni czy grzybów. Przeważnie wystarczy od kilku do kilkudziesięciu minut ozonowania, w zależności od produktów.