Smaczne ciastka z mąki jaglanej

Chyba każdy z nas lubi jeść słodycze, gdyż spożycie cukru wpływa na produkcję hormonu szczęścia. Często w taki sposób nagradzamy się za różne rzeczy lub po prostu poprawiamy sobie humor. Bez wątpienia słodycze są nam potrzebne, ale w rozsądnych ilościach i najlepiej, aby były zdrowe. Słodycze mogą być zdrowe, szczególnie jeżeli samodzielnie je przygotujemy w domu.

Czy zrobienie ciasteczek jaglanych jest trudne?

kruche bezglutenowe ciasteczka jaglaneOtyłość jest powszechną chorobą która dotyka coraz to szerszą grupę ludzi, ponieważ wiele osób nie ma w zwyczaju stosować zdrowej diety. Wolimy zjeść coś na szybko w mieście, co niekoniecznie ma dobry skład. To szybka droga do nadwagi i poważnych chorób układu pokarmowego, ale nie tylko. Na szczęście coraz częściej zaczyna się mówić o zmianie sposobu żywienia na zdrowy, gdzie najwięcej miejsca jest na warzywa, pełnowartościowe produktu i zdrowe oleje. Nie brakuje tam również miejsca na słodycze, ale jedynie te zdrowe. Na pewno można do nich zaliczyć kruche bezglutenowe ciasteczka jaglane, które mogą spożywać dzieci, osoby na diecie odchudzającej czy eliminującej gluten. Są przede wszystkim znacznie mniej kaloryczne niż propozycje sklepowe, w których jest bardzo dużo białego cukru, najzwyklejszej mąki pszennej i nierzadko tłuszczy utwardzanych. Ciastka jaglane są przede wszystkim wykonane z mąki jaglanej, ale można do niej dodać inne rodzaje mąk, które dodatkowo zwiększą ich wartość odżywczą albo nadadzą charakterystyczny smak. Możemy je samodzielnie wykonać w domu, gdy nie wymaga to dużo czasu ani specjalnych umiejętności. Przepis na ciasteczka jaglane z pewnością znajdziemy w internecie, zatem każdy może go pozyskać. Przeważnie bazą takich ciasteczek jest mąka jaglana, jajka, tłuszcz, który może być w postaci masła, oleju kokosowego lub innego, zdrowego produktu oraz słód w wersji miodu, ksylitolu czy syropu a agawy. Dla wzbogacenia smaku, do ciastem można dodać wiórki kokosowe, orzechy czy suszone owoce. Zgodnie z upodobaniami, ciastka możemy polać czekoladą, lukrem czy posypać cukrem trzcinowym.

Oczywiście im więcej dodatków zastosujemy w ciasteczkach, to tym więcej będą miały kalorii, ale zawsze będą to zdrowe kalorie. Nie warto całkowicie rezygnować ze słodyczy, bo są one nam potrzebne do właściwego funkcjonowania, jednak nie mogą to być powszechne produkty, które w swoim składzie mają mnóstwo sztucznych dodatków. Pieczenie ciasteczek może być wspaniałą okazją do spędzenia wspólnego czasu z dziećmi, którym na pewno spodoba się zabawa na stolnicy.