Zmywarki do profesjonalnych restauracji

Zmywarki do naczyń były udogodnieniem docenianym przez bardzo wiele osób, gdyż eliminowały konieczność spędzania dość dużej ilości czasu, spędzanego na myciu naczyń po nawet najmniejszym obiedzie, i okazywały się czyścić nawet najtrudniejsze do usunięcia zabrudzenia szybciej i łatwiej niż najdokładniejsze ręczne mycie. Wiele restauracji, zarówno hotelowych jak i niezależnych, oraz obiektów gastronomicznych wyposażało się w choćby najmniejsze modele, przyśpieszając tym samym pracę oraz umożliwiając sprawniejszą obsługę klientów.

Zmywarki gastronomiczne o wysokiej pojemności

zmywarka gastronomicznaDomowe zmywarki, mimo iż przydatne i skuteczne, często okazywały niewystarczająco pojemne, by móc być uznanymi za przydatne w dużych obiektach, obsługujących bardzo wielu klientów w trakcie dnia. Zamiast nich, na obiektach o dużym ruchu można było zobaczyć znacznie większe modele zmywarek o bardzo dużej pojemności. Typowa zmywarka gastronomiczna, jaka używana była w restauracjach i wszelkich dużych punktach gastronomicznych należała do urządzeń bardzo dużych, nierzadko większych kilkakrotnie od domowych odmian. Z racji pojemności, oznaczającej bardzo duże ilości naczyń do szybkiego czyszczenia, nie stosowano w owych modelach typowych środków czyszczących do domowych zmywarek, stosując zamiast nich preparaty o tyle silniejsze co wydajniejsze, dostępne zwykle w ilościach hurtowych oraz wyłącznie w profesjonalnych hurtowniach gastronomicznych. Gastronomiczne zmywarki używały również strumieni wody pod znacznie wyższym ciśnieniem, co przekładało się nie tylko na skuteczność mycia, ale również na zużycie energii. Nie były one więc zalecane do domowego użytku, nie tylko ze względu na dość pokaźne rozmiary, mogące nierzadko zabrać całe wolne miejsce w kuchni, ale również z racji dość wysokiego poboru prądu, aczkolwiek w skali dużych obiektów były dość oszczędnymi urządzeniami. Największą ich zaletą była oczywiście możliwość szybkiego wyczyszczenia wszystkich naczyń oraz sztućców z najbardziej trudnych do usunięcia zabrudzeń w bardzo krótkim czasie.

Owa zaleta była szczególnie widoczna podczas organizacji dużych imprez, gdzie wyposażenie restauracji musiało być szybko przygotowane na kolejny dzień użycia. Nawet najprostsze odmiany zmywarek okazywały się nieocenioną pomocą dla personelu gastronomicznego, aczkolwiek nowoczesne modele, posiadające bardzo wiele trybów działania, przystosowanych do czyszczenia najdelikatniejszych naczyń, preferowane były przez obiekty wysokiej klasy, zachowujące najwyższe standardy gastronomiczne.